Ajánlat
Magyar

A Fiss használt öntőgépeket ad el Törökországnak: két Buhler Carat 280-as indult útnak

Egy ügyfél megbízásából a fiss gépek rutinszerűen szétszereltek, csomagoltak és szállítottak Törökországba 2021-ben két Carat 280-as Buhler gépet összeszerelve.

2021 nyarán a fiss megbízást kapott arra, hogy a két egyforma Bühler Carat 280-as öntőgépet a nemzetközi használtgép-piacon kínálja. Mivel a használt gépek szakértője nemcsak a forgalmazást, hanem a gépek áthelyezését és üzembe helyezését is megszervezi, az értékesítő vállalatnak ideális partnere volt a gyors értékesítéshez. A Buhler Carat sorozat egy kétlapos, 10500 és 92000 kN közötti záróerővel gyártott öntőgép. Nagyméretű és összetett alkatrészek öntésére használják.

TANÁCSADÁS ÉS HÁLÓZAT

A használt gépek vásárlója és a fiss machines között már korábban is sikeres üzleti kapcsolat állt fenn. A vállalat korábban már vásárolt egy Bühler Evolution 140 típusú öntőcellát, valamint egy Rösler vibrációs utómunka-rendszert és hőmérséklet-szabályozó egységeket a winterbachi székhelyű vállalat gépkínálatából. A törökországi felelősök ismerik a fiss átfogó tanácsadásának és a világméretű hálózatépítésnek az előnyeit a világ szinte minden országában. Tökéletes a saját géppark növeléséhez. Alumínium akkumulátorházak gyártásához kerestek öntőcellákat. Amikor a használt gépeket megtalálták és a szerződéseket aláírták, megkezdődött a következő szakasz.

TERVEZÉS ÉS BONTÁS

A használt öntőcellák áthelyezése előtt a komplex bontás kiterjedt tervezési fázisba került. A fiss machines 30 éves, megalapozott szakértelemmel rendelkezik, és megbízható partnere minden érintett félnek, aki előrelátóan tervez és minden részletre odafigyel. Mind a szétszerelést, mind az azt követő szállítást előzetesen részletesen elemzik. A projekttervezés mindig magában foglalja a sikeres megvalósítás egyéni stratégiáját. E célból minden egyes használt gép szétszerelését külön-külön kellett megtervezni. Az első öntőcella bontására például 2021 augusztusában került sor, a második fázis lebontását pedig 2021 novemberére tervezték. A Buhler Carat 280-as szerszámöntőgépek eltávolításához a projekt során a nehéz alkatrészek eltávolítását a 3. emeleten lévő emelvényen keresztül kellett megtervezni, a legnehezebb alkatrész súlya 43 tonna volt.

A fiss gépekkel történő bontás során egyszerre körülbelül 30 alkalmazott volt szolgálatban. A bontás több műszakban történt. Több csapat szombaton és vasárnap is dolgozott. Először az automatizálási berendezéseket és a perifériás rendszereket, például a KMA elszívó rendszereket, temperáló egységeket, adagoló kemencéket, Ertl durva géptalanító rendszereket és alkatrészcímkézést szerelték le. Az Ertl durva géptisztító rendszerek és az alkatrészek címkézése nem tartozott a szállítási terjedelembe.

A szétszerelés során a szétszerelő csapat minden gépalkatrészt megjelölt és lefényképezett, az összetett munkát pedig alaposan dokumentálták videón. Ezzel párhuzamosan a törökországi megrendelőt a teljes bontási folyamat során folyamatosan tájékoztatták az aktuális helyzetről és az előrehaladásról. Szeptember közepére az első Bühler Carat 280-as szerszámöntőgépek összes gépalkatrésze készen állt a költözésre, és elhagyhatta a gyár területét. A második használt gépet december elején megfelelően szétszerelték és csomagolták a további szállításhoz.

SZÁLLÍTÁS ÉS ÖSSZESZERELÉS

A fiss machines tapasztalt partner a komplett öntőgépek nemzetközi szállításában. Minden gépszállításnak megvannak a maga sajátos követelményei, és az optimális szállítási útvonalhoz az egyes lépések egyedi tervezését igényli. Emellett fontos, hogy a célországban a szállításra vonatkozó jogszabályi előírásokat előre megismerje és a tervezés során figyelembe vegye, mivel ezek eltérhetnek a miénktől.

A Törökországba történő szállítást főként teherautókkal végezték. A nehéz alkatrészeket tengeri szállítással küldték. Összesen 8 teherautó és öntőgépenként 5 nehéz teherautó indult útnak körülbelül egy hétig. Németországból 5 különleges csomagot szállítottak RoRo-n vagy ládákban. Az öntőcellák felállítása előtt a megrendelőnek először meg kellett teremtenie a megfelelő helyet az öntödében, amihez jelentős átalakítási munkálatokra volt szükség. A használt gépek összes csomagját ez idő alatt ideiglenesen tárolták.

Költségek miatt és a Corona folyamatban lévő korlátozásai miatt az ügyfél saját maga végzi el a szerelést és az üzembe helyezést, amint a gyártási területet előkészítették.A fiss azonban megígérte a szükséges támogatást Németországból, és segítséget nyújt például az automatizálási berendezések elhelyezésével és a szükséges hűtési kapacitások kiszámításával kapcsolatos kérdésekben.